sunnuntai 19. syyskuuta 2010

4.viikko: Aiheena lehtien väriaineet

Kasvit lopettavat yhteyttämisen syksyllä valon vähenemisen ja lämpötilan alenemisen vuoksi. Tällöin kasvien soluissa oleva lehtivihreä alkaa hajota vähitellen. Suomen luonnossa esiintyy niukasti typpeä, joten viherhiukkasten typpipitoiset ainesosat kulkeutuvat kasvin monivuotisiin elimiin (puun runkoon, oksiin ja juuriin). Sieltä kasvit ottavat ne jälleen keväällä käyttöön.

Lehtivihreän  hajotessa ja siirtyessä monivuotisiin elimiin lehden muut väriaineet pääsevät esille. Ksantofyllit (keltainen) ja karotenoidit (oranssi-punainen) ovat lehdissä myös kesäisin, mutta lehtivihreän peittäminä. Syksyllä monien kasvien lehtiin muodostuu antosyaania (punainen-sinipunainen). Pienet yöpakkaset ja kirkkaat päivät edistävät antosyaanin muodostumista. Sään lisäksi lehtien sokerimäärä vaikuttaa antosyaanin värivivahteisiin. Joidenkin kasvien lehdissä on kesäisinkin antosyaania, mutta klorofylli (=lehtivihreä) peittää sen. Sininen, punainen tai violetti väri kukkasissa on myös antosyaania.
 
Lehdet eivät kellastu samaan aikaan eivätkä yhtä voimakkaasti joka vuosi. Tähän vaikuttavat mm. puiden ravinnetila, geneettiset tekijät sekä kesän ja syksyn säät. Sienitaudit, ravinnepula ja kuivuus voivat aiheuttaa lehtien kellastumisen ennen aikojaan. Kuiva kesä voi merkitä värikästä ruskaa, mutta jos kuivuus tappaa lehdet ei ruskaa tule. 

Kaikki puut eivät osallistu ruskaan. Esimerkiksi harmaa- ja tervaleppä pudottavat lehtensä vihreinä. Syy löytyy leppien juurista: harmaa- ja tervalepät ovat symbioosissa erään sienilajin kanssa. Sienibakteerit elävät leppien juurinystyröissä ja kykenevät sitomaan typpeä ilmasta. Vastineeksi typpiyhdisteistä lepät antavat sienibakteereille ravinteita. 
Kuinkas lehdet lopulta oikein karisevat?  No, niiden kantaan muodostuu irroitussolukkoa. Siitä kohti lehti irtoaa helpoiten, jos esim. tuulee tai solukkoon muodostuu pakkasta. 

































Sorvasen maisema näytti lähes samalta kuin viime viikolla. En saanut otettua kuvaa täysin samalta kohdin, kuin aikaisemmilla viikoilla. Rannalla oli kalastaja ja kauempana törmäsin muutamaan lenkkeilijään. Luonnossa on kuitenkin käynnissä kaikkia yllä kertomiani tapahtumia, vaikkei niitä aivan suoraan nääkkään.
Ensi viikoksi voisi joku ehdottaa aihetta; Mistä tahtoisitte kuulla lisää/saada tarkempaa tietoa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti