sunnuntai 13. maaliskuuta 2011

23. viikko: Kevätpäivän tasauksesta

Sorvaselle mennessä taivas oli aivan harmaana pilvistä eikä aurinko päässyt edes kurkkaamaan niiden lomasta, mutta kotiin päin lähtiessäni ilmestyi taivalle lohduttavia sinisiä täpliä ja aurinkokin päätti hieman paistaa.




Tiesitkö, että..?

Vuoden kesäpuolisko on pohjoisella pallonpuoliskolla viisi päivää pidempi kuin talvipuolisko. Tämä johtuu siitä että Maan kulkunopeus vaihtelee; tammikuussa Maa liikkuu nopeimmin ja heinäkuussa (kun Maa on kauimpana Auringosta) vauhti on hitain.

 Luminokareet tippuilivat puiden oksilta auringon niitä lämmittäessä. Pienet tuulen puuskatkin karistelivat metsän talvista ilmettä ja kaikki alkoi näyttää keväisemmältä.
Kevätpäivän tasaus (21.3)

Tasauspäivät ovat vuoden taitekohtia, joista alkaa joko vuoden kesä- tai talvipuolisko.
Auringon zeniittiasema vaihtuu alati tiettyä kaavaa noudattaen. Se kulkee vuodenaikojen tahtiin (syynä akselikaltevuus ja samana pysyvä suunta) Kravun kääntöpiiriltä päiväntasaajan poikki Kauriin kääntöpiirille ja sieltä taas päiväntasaajan halki toiselle kääntöpiirille. Kun Maan rata on sellaisessa kohdassa, että Auringon zeniittiasema osuu päiväntasaajalle, on meillä kevätpäiväntasaus. Syyskuun 23. on puolestaan syyspäivän tasauspäivä, jolloin Kravun kääntöpiiriltä (jossa kesäpäivän seisaus 21.6) palaava Auringon zeniittiasema on jälleen kohtisuorassa päiväntasaajaa kohti.



Käsitteitä:

zeniitti = taivaanlaki, lakipiste, suoraan yläpuolella taivaalla oleva kohta

Pajunkissat kuoriutuivat... Ja näinpähän taas vaihteeksi käpytikankin!

Talitintti eli talitiainen lauleskeli pirteästi
vielä paljaan terijoensalavan oksalla.



3 kommenttia:

  1. Kyllä on taas hienoja kuvia ja hyviä havaintoja. Nyt kevään myötä tulee enmmänkin eloa kohteeseesi, vaikka hyvin olet sitä nytkin löytänyt. Hieno projekti!

    Tuleeko sinusta valokuvaaja vai biologi? :-)

    VastaaPoista
  2. Kiitos (:
    En ole vielä miettinyt ammatin valintaa niin pitkälle mutta erilaiset luonto- ja ympäristöalat kiinnostavat kyllä, vaikkakin olen tosissani miettinyt että voisin tämän harrastuksen löytää mielekkäimmin esim hortonomin ammatista. Ja valokuvaus tulee toivottavasti olemaan aina rakas harrastus. :)

    VastaaPoista
  3. Ihan mahtavia kuvia - hienoja hetkiä olet saanut tallennettua. Mukava katsella supisuomalaisia maisemia! Terveisin Tatjan entiset hoitolapset perheineen Japanista

    VastaaPoista