maanantai 22. marraskuuta 2010

13. viikko


Jääpuikkoja syntyy, kun vesi jäätyy jollekin pinnalle/reunalle juuri ennen maahan putoamista. Vesi jäätyy vain ulkopinnaltaan ja kasvuvaiheessa puikko on sisältä sulaa vettä tai ontto putki. Jääpuikko vaatii kasvamiseen alati lisää vettä. Pintajännitys pitää veden putkessa. Kasvavassa jääpuikossa jäinen kuori on hyvin ohut ja puikon kärjessä on reikä, josta tippuu alijäätynyttä vettä. On arvioitu, että ihanneoloissa jääpuikko voisi kasvaa yli 100 metriseksi, mutta luonnossa tällaisia oloja ei ole. Jääpuikko kasvaa kuitenkin nopeasti, joskus jopa useita senttimetrejä minuutissa. Luonnossa esiintyvät jääpuikot ylittävät harvoin metriä, mutta jääpuikkoja esiintyy muuten aivan kaiken kokoisia.

Sorvasella oli hyvin talvisen oloista. Muutaman asteen pakkanen ja kylmä tuuli muistuttivat taas talven ihanuudesta.. Toisaalta maisemat ovat kyllä vaivan arvoiset! Eipä siis muuta kuin taas lämpimästi päälle ja reippaasti lenkille.

2 kommenttia:

  1. Mahtavia kuvia ja kiinnostavia kertomuksia talven etenemisestä.
    Sorvanen on minullekin tuttu kohde, mutta vain uintikaudella - kyykäärmeiden ja mustikoiden aikaan.
    Hienoa, että olet tehnyt tällaisen blogin!

    VastaaPoista
  2. Hyvältä näyttää! Juttu "Mitä voi valokuvata" ilmestyy neptunet blogissa tällä viikolla. Siinä on mm. linkki tähän blogiisi.

    Voisit päiväkirjamerkinnän aluksi luoda lyhyen katsauksen kokonaisuuteen; miltä nyt yleensä näyttää ja vaikuttaa. Siitä voi sitten siirtyä yksityiskohtiin päin. Tarkkaile onko liikettä (eläimiä?), kasveja, valoja, värejä, jälkiä lumessa, tuoksuja jne. Onko jokin muuttunut edellisestä kerrasta jne.

    Olet erinomainen valokuvaaja! Sinulla on silmää nähdä ja visualisoida. Kaikki eivät koskaan sellaista opi vaikka kuinka harjoittelisivatkin. Se on arvokas lahja.

    Neptun/Seppo

    VastaaPoista