tiistai 26. lokakuuta 2010

9. viikko: Routa ja sumu

Sumu
Kun ilmassa oleva vesihöyry tiivistyy pienenpieniksi pisaroiksi tai joskus härmistyy jääkiteiksi, syntyy sumua. Pisarat ovat niin pieniä etteivät ne putoa, vaan muodostavat aivan maan päällä leijuvan pilven. Jotta tiivistyminen alkaa tapahtua pitää ilman olla tarpeeksi kylmää ja kosteaa.
Sumua ei useinkaan esiinny yli parin asteen pakkasilla, koska sumupisarat jäätyvät. Lämpömittarin näyttäessä yli -15 astetta voi kuitenkin esiintyä jääsumua. Yleensä sumun tiivistyminen vaatii 100%:n suhteellisen kosteuden.
Sumusta puhutaan kun näkyvyys sumussa on alle 1 km. Jos näkyvyys on suurempi (1-10 km) on ilmiön nimi silloin utu. Utu on sumun tavoin kosteuden aiheuttamaa. Jos näkyvyyttä heikentää pöly, tai muu kuin veden sisältämä aine, on kyseessä auer.
Sumuja on erilaisia. Säteilysumu, siirtymäsumu, sekoittumissumu ja haihtumissumu ovat sumun eri muotoja. (lisätietoja ja käsitteiden avausta löydät osoitteesta http://ilmatieteenlaitos.fi/saa/tilastot_53.html)
Sumu etenkin lentoliikennettä, sillä se huonontaa näkyvyyttä. Sumussa laivat joutuvat turvautumaan tutkaan. Autoissa on sumuvalot, mutta kuskin tulee silti hiljentää vauhtia. Tiellä voi tulla eteen äkillisiä pieniä paikallisia sumuhattaroita, jotka voivat yllättää autoilijan.

Tässä vielä sumun näkyvyysluokat: 
1–10 km näkyvyys: utu
Alle 1 km näkyvyys: sumu
    • 500–1000 m heikko sumu
    • 200–500 m kohtalainen sumu
    • 100–200 m vahva tai sakea sumu
    • alle 50 m hyvin sakea sumu



Routa
on jäätynyttä maavettä. Sitä esiintyy kylmissä ilmastoissa, kun maan pintakerros jäätyy talvella.
Suunnilleen 20% maapallon maapinta-alasta on pysyvän- eli ikiroudan peitossa. Eli siis ikirouta ei kesänkään aikana sulaa kokonaan pois. Suomessa roudan syvyys on talvisin yleensä noin 0-200 cm.
Jäätyessään vesi vaatii tilaa, sillä se laajenee. Routiminen aiheuttaa tilavuuden muutoksia maaperässä, joten rakenteet voivat siirtyillä ja maapinta kohota.
Asfalttiin syntyvät railot (murtumavauriot) ja kelirikko ovat roudan tekosia. Routa saattaa myös aiheuttaa vaurioita rakennusten perustuksille. Talven aikana peltojen pintaan voi nousta kiviä, joka on sekin roudan aikaan saamaa.


http://ilmatieteenlaitos.fi/kysymyksia/index_8.html linkistä löydät mielenkiintoisia kysymyksiä.. (:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti